Omkeuren

Wanneer een (bestel)bus met een grijs kenteken wordt omgebouwd tot een camper, moet deze door de RDW gekeurd worden. Door de bus om te keuren krijgt u recht om het speciale camper tarief. De omkeuring gebeurt bij een keuringstation van het RDW, waar een klein bedrag betaald alvorens gekeken wordt of uw nieuwe camper aan de eisen voldoet. Hieronder vind u de minimale eisen:

 • In het voertuig moeten zitplaatsen en een tafel aanwezig zijn. De tafel mag eventueel zijn weg te halen.
 • Er moet een bed aanwezig zijn. Dit bed kunt u eventueel maken met behulp van de zitplaatsen.
 • Er moet een kookgelegenheid aanwezig zijn.
 • Er moeten mogelijkheden zijn om spullen op te bergen.
 • Deze voorzieningen moeten vast in de woonafdeling zijn bevestigd.

Camperkenteken

Na de camper omkeuring, kunt u bij de belastingdienst het special campertarief aanvragen (kwarttarief). Dit wordt niet automatisch gedaan wanneer u de BPM betaald en een nieuwe kentekenbewijs krijgt. De belastingdienst heeft andere eisen voor de camper dan het RDW, zie hieronder:

 • minimaal 2 vaste zitplaatsen
 • een vaste tafel (mag te verwijderen zijn)
 • slaapplaatsen voor minimaal 2 personen (terwijl rdw er maar 1 eist)
 • minimaal 2 vaste en afsluitbare opbergfaciliteiten
 • een vast keukenblok bestemd voor gebruik in de binnenruimte (werkblad is minimaal 60 cm hoog, voorzien van een ingebouwde (uitneembare) watervoorziening met een spoelbak, een kraan en een afvoer)
 • een vast ingebouwde kookgelegenheid bestemd voor gebruik in de binnenruimte

BPM

Na de omkeuring, moet u zeer waarschijnlijk nog rest BPM betaling (eenmalig) – tenzij uw wagen ouder is dan 17,5 jaar. In dit geval geldt de regel dat de BPM na 5 jaar vervalt dus niet. Er is echter sprake van afschrijving van de BPM, de eerste 4 jaar zal u nog een behoorlijk bedrag moeten afdragen. U kunt dus het beste een bus waarbij er een korting op de BPM is (dus ouder dan 5 jaar).

Als u een bus aanschaft welke al een geel kenteken heeft, hoeft u geen rest-bpm te bepalen.
Op deze website kunt u de rest BPM berekenen: www.autotelex.nlVeelgestelde vragen


Nog een vraag?

Kun je ook een bestelbus voor meer dan 2 personen maken?

Uiteraard, er zijn echter strenge regels voor. Houdt er ook rekening mee dat dit alleen kan bij bussen van voor juli 2012 en de zitplaatsen mogen enkel in de lengte geplaatst worden (met rug tegen zijkant van de bus).

Hoelang heb je nodig om een bus om te bouwen?

Dit is afhankelijk van de complexiteit van de ombouw alsmede de drukte. Gemiddeld moet u rekenen op 2-3 weken voor een simpele ombouw en 6 tot 8 voor een uitgebreide ombouw. Houd er rekening mee dat het minimaal een week gaat duren na de RDW keuring voordat u uw nieuwe kentekenbewijs binnen krijgt.

Heb ik isolatie nodig?

Isoleren is kostbaar maar erg belangrijk. Het zorgt ervoor dat je in zomer koel blijft en in de winter warm. Er zijn verschillende isolatiematerialen beschikbaren, welke ook in een andere prijsklasse/kwaliteit zitten.

Hoe kies je een bestelauto?

De keuze van de bus is zeer afhankelijk van de wensen en het reisdoel, ook is het van belang hoeveel personen er in de camper moeten kunnen zitten en slapen.

Wat kost het ombouwen?

Doordat ik alles custom ontwerp en bouw zijn de mogelijkheiden oneindig. De prijs is afhankelijk van uw wensen, een minimale ombouw start rond de 3000 euro. Luxere ombouw incl isolatie e.d. start rond de 6000 euro. Kijk voor meer informatie op de pagina ‘Opties en Prijzen’ of vraag hier een offerte aan.